Installing Lazarus/hu

From Free Pascal wiki
Jump to navigationJump to search

Deutsch (de) English (en) español (es) suomi (fi) français (fr) magyar (hu) 日本語 (ja) 한국어 (ko) polski (pl) português (pt) русский (ru) slovenčina (sk) Tiếng Việt (vi) 中文(中国大陆)‎ (zh_CN)


A Lazarus telepítése


Áttekintés

Azoknak, akik egyszerűen csak telepíteni és használni szeretnék a Lazarus-t programozáshoz, a legegyszerűbb megoldás letölteni egy friss, stabil bináris kiadást (mint pl. egy ".rpm" csomag, vagy egy Windows-os ".exe" telepítő, vagy egy Mac OS X-es ".dmg" csomag). Elolvashatod a Linux és Windows szakaszokban a "Futtatható FPC" fejezetet, vagy az első bekezdéseket a "Lazarus telepítése Windows-ra" vagy a "Lazarus telepítése Linux-ra" fejezetekben; a többit nyugodtan kihagyhatod.

Azok számára, akik szeretnének közreműködni a fordító vagy fejlesztő környezet fejlesztésében, vagy akik a legfrissebb eszközöket akarják, forrás fájlokból kell a telepítést végrehajtani, és legtöbb további információ is szükséges.

A Lazarus két fő részből áll:

 • LCL - a Lazarus Komponens Függvénytár
 • IDE - a vizuális fejlesztőkörnyezet

Ebből következően a következő függőségek is szükségesek:

 • FPC - a FreePascal fordító
 • FCL - a FreePascal Komponens Függvénytár, tartalmazza a legtöbb nem grafikus, Lazarus által használt komponenst

A Lazarus rendszerkövetelményei

 1. FreePascal fordító, csomagok, és források. (*FONTOS*: ugyanolyan verziószámmal/dátummal)
 2. Egy támogatott widget eszközkészlet
  Win32
  A natív Win32 API használható
  Linux/xxxBSD
  GTK+ 2.x : A legtöbb Linux disztribúció és a *BSD-k alapértelmezetten telepítik a GTK+ 2.x függvénytárait, amelyek megtalálhatók a http://www.gtk.org címen is.
  Mac OS X
  Szükséged lesz az Apple fejlesztőeszközökre. Lásd a "Telepítés Mac OS X-re" fejezetben.

A GYIK - Gyakran Ismételt Kérdések fájl elérhető a http://www.lazarus.freepascal.org címen. Néhány kérdés szintén megtalálható a helyi 'GYIK' fájlban.

A következő fejezetek leírják, hogy hogyan szerezzük be a FreePascal-t, és hogyan telepítsük megfelelően a Lazarus-t.

A Free Pascal fordító telepítése

Egy részletes leírás található a Free Pascal fordítók telepítéséről és fordításáról a http://www.stack.nl/~marcov/buildfaq.pdf címen - ez talán egy kicsit túl részletes néhány felhasználó számára, de nagyon precíz.

A Lazarus az FPC (FreePascal) 2.2.4-es vagy nagyobb verzióját igényli lefordított és forrás állapotban is, természetesen ugyanolyan verziószámmal.

A Free Pascal telepítése Linux-ra

Bináris FPC

A FreePascal legutóbbi kiadása (2.4.0-ás verzió), megszerezhető a Free Pascal weboldalról (http://www.freepascal.org/download.html, aztán tükör kiválasztásával) vagy a SourceForge-ról (http://sourceforge.net/projects/lazarus).

A Lazarus letöltések szekcióban (http://www.lazarus.freepascal.org) megtalálod a FreePascal fordító (compiler / linux) RPM-jét vagy DEB-jét. Ha nem RPM vagy Debian alapú disztribúciód van, akkor letöltheted és telepítheted a tarball-okat a http://www.freepascal.org-ról. Ha magadnak akarod lefordítani a forrást, nézd meg a BSD szakaszt.

Instrukciók:

FIGYELEM: ha nem használsz RPM-et vagy Debian csomagokat (még ha alien használatát is tervezed) a legjobb a legutóbbi stabil FPC-t (jelenleg 2.2.4) beszerezni és forrásokból telepíteni a Lazarus-t.

Indítsd el a Linux-ot és jelentkezz be ROOT-ként.

Töltsd le a legutóbbi fájlokat a http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=89339-ről. Például:

 • fpc-2.2.4-0.i386.rpm
 • fpc-src-2.2.4-0i386.rpm
 • lazarus-0.9.28-0.i386.rpm

és telepítsd őket így:

 • rpm -Uvh fpc-2.2.4-0.i386.rpm
 • rpm -Uvh fpc-src-2.2.4-0.i386.rpm
 • rpm -Uvh lazarus-0.9.28-0.i386.rpm

Debian felhasználóknak az alien használatához (figyelem, nem hozza létre az fpc.cfg-t) vagy a tarball telepítéshez kell folyamodniuk.

FPC Források

A 2.0-ás verzió megjelenése óta az FPC átváltott SVN-re. Jelenleg nincs CVS tükör, tehát SVN-t kell használnod, hogy megszerezd az FPC forrásokat.

Napi forrás snapshot letöltése a fejlesztői fából (2.5.1-es verzió)

Letöltheted a mai (v2.5.1) fejlesztői forrásokat csomagolt snapshot-ként az SVN tárhelyről: ezek a snapshot-ok napi szinten vannak frissítve, és tükrözik a forrás tárhely állapotát. Nincsenek tesztelve, lehet hogy nem fognak működni, vagy összeomlasztják a rendszeredet. A fájlok az SVN archívum oldalán vannak tárolva. A v2.5.1 teljes publikus forrásarchívuma: http://www.hu.freepascal.org/lazarus/

Napi forrás snapshot letöltése a kiadás fából (2.3.1-es verzió)

Letöltheted a mai (v2.3.1) fejlesztői forrásokat, amelyek a következő stabil verzió alapját képezik. Nincsenek tesztelve, lehet hogy nem fognak működni, vagy összeomlasztják a rendszeredet. A v2.3.1 teljes publikus forrásarchívuma: http://www.hu.freepascal.org/lazarus/

Csatlakozás forrás tárhelyhez SVN-nel (kiváltja a CVS-hez kapcsolódás szekciót)

A napi SVN források zip fájljainak alternatívájaként, az SVN tárhely elérhetővé vált mindenki számára, csak olvasható hozzáféréssel. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül elérheted a kódot, így tényleg a legutóbbi forrásokhoz juthatsz hozzá. Továbbá ezzel az eljárással lecsökken a szükséges sávszélesség is, azután, hogy az első letöltés megtörtént (lásd SVN lingo).

Fejlesztői snapshot-ok

Hogyan csináljuk ezt?

(Telepített SVN-re lesz szükséged, természetesen. Lásd itt az útmutatót, hogy hogy csináld.)

Válts mappát (cd) a fejlesztői területed szülő könyvtárába, pl:

[]$ cd /home/username/FreePascal

A teljes tárhely letöltéséhez, minden nyilvánosan elérhető modulhoz, írd be:

[]$ svn checkout http://svn.freepascal.org/svn/fpc/trunk fpc

Alap esetben, ezt a lépést csak egyszer kell végrehajtani.

Hogy frissítsd a forrásokat, amik le lettek töltve (checkout) feljebb:

[]$svn update fpc
Javítások a 2.2.x-hez

A javításoknak egy külön könyvtár kell, hozz létre egy "fixes" nevű könyvtárat, lépj bele, és ismételd meg az előbbi checkout parancsot a http://svn.freepascal.org/svn/fpc/branches/fixes_2_2 URL-lel:

[]$ cd mysvn/fixes
[]$ svn checkout http://svn.freepascal.org/svn/fpc/branches/fixes_2_2 fpc

és a frissítéshez:

[]$ svn update fpc

A dokumentációk forrásai egy külön forrásban (fpcdocs) vannak, tehát ahhoz, hogy megszerezd őket, ezt a parancsot kell végrehajtani:

[]$ svn checkout http://svn.freepascal.org/svn/fpcdocs/trunk fpcdocs

Ha többet akarsz megtudni az SVN-ről, olvasd el ezt a remek Subversion könyvet, ami szintén online hozzáférhető szabadon, különböző formátumokban.

A kíváncsiskodók kedvéért: Csak olvasható hozzáférésed van, úgyhogy ne próbálj meg bármit is végrehajtani :-)

További információkért nézd meg a FreePascal weboldalát.

Free Pascal telepítése Windows-ra

Bináris FPC Windows-ra

Messze a legegyszerűbb módja egy működő Free Pascal telepítésnek a Lazarus legfrissebb Windows-os binárisának letöltése a SourceForge tárhelyről [1] - a kiadás tartalmazza a FreePascal fordítót és a FreePascal könyvtárakat, éppúgy, mint a Lazarus IDE-t.

Ha minden forrást telepíteni akarsz, olvass tovább!

Az FPC 2.2.4 telepítő zip fájlját a Free Pascal letöltési szekciójában találod meg (http://www.freepascal.org/download.var, majd válassz egy tükröt). Telepítés a forrásokból - megszerzésüket lásd a következő szakaszban - nem kezdőknek való, mivel egy induló fordítóra is szükség van hozzá.

FPC források Windows-ra

<<<< Linux-hoz lásd a feljebb lévő szakaszt az FPC forrásokban, ahol az SVN használata le van írva >>>>

A Free Pascal források megszerzésének legegyszerűbb módja az SVN; lásd a következő szakaszt a részletekért. Letöltheted a csomagot is egyben -- lásd a http://www.freepascal.org/develop.html oldalon a v2.5.x kiadás fájának napi snapshot-ját.

Windows FPC források SVN-nel

Szükséged lesz egy SVN kliensre (pl. TortoiseSVN) ahhoz, hogy a következő lépéseket végrehajthasd. A pontos parancsok eltérőek a különböző SVN klienseken; az alul megadottak a használandók az SVN home kliensén, ami letölthető innen.

Először hozz létre egy könyvtárat, amibe tenni szeretnéd a forrásokat. Bármelyik alap felhasználó meg tudja ezt csinálni. Készíts egy könyvtárat az FPC-nek (pl. C:\Source), aztán hajtsd végre ezeket a parancssorban:

 C:\Source> svn co http://svn.freepascal.org/svn/fpc/trunk fpc

Tipp: Ahhoz, hogy letöltsd/frissítsd a legújabb változásokat, a következőt teheted:

 C:\> cd Source\FPC
 C:\Source\FPC> svn up

Lásd: http://www.freepascal.org/download.var. A tükrök listáját itt találod: http://www.freepascal.org/down/source/sources.var. Töltsd le az FPC-t egy nagy fájlként, csomagold ki és futtasd az install.exe-t.

A PATH változó kibővítése az FPC könyvtárral:

 • Win98: Szerkeszd az autoexec.bat-ot és add hozzá a következő sort: PATH=%PATH%;C:\pp\bin\bin\win32
 • WinXP/2k: Sajátgép (jobb klikk)-> Tulajdonságok -> Haladó (Oldal) -> Környezeti változók -> Rendszerváltozók -> Szerkeszd a "PATH"-t, add hozzá a "C:\pp\bin\bin\win32"-t.

Ezután indítsd újra a Windows-t.

Miután az FPC binárisokat telepítetted le tudod fordítani az FPC forrást subversion-ből.

Tippek:

 • Windows (7+) alatt magasabb felhasználói szintű parancssor szükséges. A Start menüben a "Parancssor"-ra jobb gombbal klikkelve válaszd ki a "Futtatás rendszergazdaként" menüpontot.
 • A SAJÁT-ELŐTAG teljesen attól függ, hogy hová telepítetted az FPC-t. Alapértelmezett ennek a szövegnek az írása közben: a "C:\FPC"-be irányított binárisok a "c:\FPC\2.2.4"-be kerülnek. Linux alatt a make telepítő szkriptek úgy vannak beállítva, hogy egy új IFF almappát hozzanak létre az utolsó fordítás óta megváltozott verziójú FPC-nek. A Windows szkriptek nem ilyenek. Tehát, ha ismered az alkönyvtár nevét (pl. 2.5.1), akkor megadhatod azt. Ellenben, mivel a verziók gyakran változnak, ajánlott, hogy válassz ki és kezelj egy FPC verzióktól független egyszerű ELŐTAGOT. Egy jó előtag a C:\FPC de meg kell győződnöd róla, hogy a C:\FPC\bin\i386-win32\ könyvtár is hozzáadódott a környezeti változódhoz (lásd feljebb, hogy hogy tudod beállítani és megváltoztatni a bináris verzióról a frissen fordítottra).

Instrukciók:

 • A parancssorban keresd meg a lokalizált FPC forrást. pl. írd be: "cd c:\Developer\FPC"
 • Az FPC fordításához írd be: "make all"
 • A létező FPC felülírásához írd be: "make install PREFIX=SAJÁT-ELŐTAG"
 • A forrás telepítéséhez írd be: "make install sourceinstall PREFIX=SAJÁT-ELŐTAG"

Free Pascal telepítése FreeBSD-re (automatikusan)

A legfrissebb FreeBSD port gyűjtemény a v2.2.4 stabil verziót tartalmazza a ports/lang/fpc-ben. De több, mint 57 (!) csomagra van bontva, és nem telepíti a forrásokat, úgyhogy szinte mindig jobb manuálisan telepíteni (lásd lejjebb). Ennek ellenére itt van, hogy hogy kell a telepítést végrehajtani.

Ez root-ként tehető meg.

[]# cd /usr/ports/lang/fpc && make install && make clean

A másik lehetőség a portinstall használata.

[]# portinstall fpc

Amint az FPC telepítve van, szimpla futtatással ellenőrizheted, hogy működik-e

[]$ fpc

A Free Pascal telepítése Linux/BSD-re manuálisan

Amire szükséges lesz:

Egy fájl minden forrással, vagy kettő (FPC és Lazarus)

1. pl. FPC-hez ftp://ftp.freepascal.org/fpc/dist/2.2.4/source/

2. Lazarus forrás snapshot.

 • Bármilyen induló fordító a v2.2.4-es ágból. A verziót leellenőrizheted a "ppc386 -i" paraccsal (2.2.4 .. 2.5.x-ig OK).
 • függőségi csomagok. (FreeBSD-hez: gtk2, glib2 és a GNU make, iconv és gettext)

FPC fordítás:

1. készítsd elő a szükséges fájlokat (FPC forráskód, induló fordító)

2. csomagold ki őket a work könyvtárba,

3. lépj be a work/fpc/-be és írd be:

 $MAKE all OPT='-gl -O3p3' PP=/útvonal_az_induló_fordítóhoz/fordító_neve_ppc386
(/útvonal_az_induló_fordítóhoz/ elhagyható, ha éppen abban a könyvtárban vagy, ahol a ppc386)
($MAKE linux-on és gmake BSD-n)

4. ezután, újra a work/fpc-ben, futtasd a következőket:

$MAKE install PP=compiler/ppc386 PREFIX=$THEPREFIX
(THEPREFIX= általában /usr/local vagy just /usr, de pl. NetBSD-n /usr/pkg)
Készíts egy szimbolikus linket:
 ln -s $THEPREFIX/lib/fpc/2.2.4/ppc386 $THEPREFIX/bin/ppc386
Telepítsd a forrásokat:
 $MAKE install sourceinstall PREFIX=$THEPREFIX
Készíts egy szimbolikus linket az alapértelmezett Lazarus forrás útvonalhoz:
 ln -sf $THEPREFIX/share/src/2.2.4/fpc /usr/share/fpcsrc

5. futtatás:

 $THEPREFIX/lib/fpc/2.2.4/samplecfg $THEPREFIX/lib/fpc/2.2.4 $ETCDIR

6. (szabadon választott), nézd meg, hogy van-e kimenete a "ppc386 -i" parancsnak, vagy csak egy figyelmeztetést ad, hogy a felhasználónak hozzá kell adnia $PREFIX/bin-t a jelenlegi elérési úthoz. Próbálj meg lefordítani egy programot a -viwn paranccsal, és nézd meg, hogy ad-e hibát. Megjegyzések:

 • Ha szükséged van az fpcmake csomaglistákra, saját magadnak kell létrehoznod őket, (a port-ban vagy külső archívumban). Mindkét esetben, készíts egy látszólagos telepítése a /tmp/pack-be és állapítsd meg a "find . > ll"-lel, hogy melyik fájlok lettek telepítve.
 • $THEPREFIX és $ETCDIR felhasználó által megadandók. Máskülönben helyi telepítések nem lehetségesek.
 • a BSDHIER=1 minden parancsban a BSD hierarchia konvenciókat erőlteti.

Free Pascal telepítése Mac OS X-re

Lásd a Lazarus telepítése MacOS X-re szakaszban.

Lazarus telepítése

Lazarus telepítése Linux-ra

Ubuntu / Debian

A legkönnyebb módja egy működő telepítés elérésének a .deb fájlok letöltése a SourceForge tárhelyéről. Itt van, hogy hogyan:A Lazarus megszerzése a saját Ubuntu tárhelyünkről.

Megjegyezzük, hogy az alapértelmezett Ubuntu források nem telepítik a Free Pascal forrás függvénytárakat - használd a fentebb leírt eljárást.

Megjegyzés: Ubuntu-n a Lazarus konzolról történő indításához szükséges parancs a "startlazarus". Máskülönben, ha egy Debian csomagból telepítetted, akkor kell, hogy legyen Lazarus menüpont az Alaklmazás/Programozás menüben.

(Probléma: megtévesztően, van egy "lazarus" nevű program az egyik Ubuntu alatt elérhető "tct" csomagban).

Lazarus telepítése Ubuntu 10.04 Lucid Lynx-re

Ebben az esetben a telepítés semmilyen komolyabb problémát nem okoz. Indítsuk el az "Ubuntu szoftverközpont"-ot és keressünk rá a Lazarus-ra. A találatok közül telepítsük az "IDE for Free Pascal - Meta Package" csomagot. Ez telepíti az összes Lazarus-szal kapcsolatos csomagot. Ha minden rendben ment, az Alkalmazások -> Fejlesztés menüben megtaláljuk a Lazarus-t, ami indulásra kész!

Legfrissebb Lazarus telepítése Xubuntu 11.04 / Ubuntu

Az Object Pascal alapú grafikus programozó szoftver letölthető innen: http://sourceforge.net/projects/lazarus/files/. A program legfrissebb változatának telepítése:


Töltsd le a legfrissebb rpm fájlokat (Lazarus Linux i386 RPM - 32 bit-es Linux verzió - most nálam 0.9.30 legfrissebb):

1. fpc-2.4.2-0.i686.rpm

2. fpc-src-2.4.2-0.i686.rpm

3. lazarus-0.9.30-0.i686.rpm

A letöltés sorrendje mindegy, de telepíteni ebben a sorrendben kell.


Másold az asztalra a letöltött fájlokat a könnyebb felhasználás érdekében. Terminálba az alábbi kódot írd be:

cd ~/Asztal

Így a beírt parancsok az asztalon érvényesülnek.


Alien csomaggal konvertáld át az rpm fájlokat deb csomaggá (ha nincs telepítve az Alien: sudo apt-get install alien):

sudo alien -k fpc-2.4.2-0.i686.rpm

sudo alien -k fpc-src-2.4.2-0.i686.rpm

sudo alien -k lazarus-0.9.30-0.i686.rpm.


Most már telepíteni lehet a deb csomagokat:

sudo dpkg -i fpc_2.4.2-0_i386.deb

sudo dpkg -i fpc-src_2.4.2-0_i386.deb

sudo dpkg -i lazarus_0.9.30-0_i386.deb


Kész a telepítés, elméletileg már lehet használni a programot. Egy hiba jelentkezhet fordításnál, amit a terminálban az alábbi módon lehet orvosolni: sudo apt-get install libgtk2.0-dev. Mikor feltelepítettem ezt a csomagot, akkor az összes probléma megszűnt.


Forrás: http://www.molnargergely.co.cc/blog/lazaruslinuxon

Deb-ek fordítása a könnyű úton

Egy jó működőképes telepítés megszerzésének a legkönnyebb útja saját .deb csomagok létrehozása az itt elérhető útmutató alapján:

Hogyan állítsunk be FPC és Lazarus Ubuntu tárhelyet

GTK2 alkalmazások fordítási problémái FPC 2.2.2-vel

Michalis Kamburelis bejegyzése alapján:

Abban az esetben, ha valaki nem tudja, hogy küszöbölje ki ezt a hibát (GTK >= 2.13.4 esetén lép fel, pl. Ubuntu 8.10-en GTK 2.14 van):

Azt találtam, hogy a gyors megoldás, ami működik is, az --noinhibit-exec küldése az ld-nek, ami a "-k--noinhibit-exec" kapcsoló az FPC parancssorába. Az ld ezután a nem feloldott referenciákat puszta figyelmeztetésként fogja kezelni, és működőképes futtatható fájlt készít (feltéve, hogy a programod nem használ idejétmúlt GTK2 függvényeket).

Természetesen, frissíthetsz a legújabb 2.2.4-es FPC kiadásra. Az előbbi megoldás csak akkor hasznos, ha mindenképpen a régebbi, 2.2.2-es FPC-t kell használnod.

Telepítés RPM-mel

A következő legegyszerűbb út az RPM-ek használata a SourceForge tárhelyéről.

Le kell töltened a kiválasztott verzióját a

 • fordítónak (pl. fpc-2.2.4-0.i386.rpm)
 • a pascal forrás könyvtárnak (pl. fpc-src-2.2.4-081004.i386.rpm)
 • a Lazarus csomagnak (pl.g lazarus-0.9.28-0.i386.rpm).

Itt egy példa szkript a 0.9.28-as verzió telepítéséhez, vagy a 0.9.28-ra való frissítéshez. Mentsd el valami olyasmiként, mint "InstallLazarus.sh", adj neki futtathatósági jogot, és futtasd root jogosultsággal, pl. su használatával. Ne törődj vele, ha "not installed" (nincs telepítve) üzenetet kapsz.

 #!/bin/sh
 URL=http://sourceforge.net/projects/lazarus/files/Lazarus%20Linux%20i386%20RPM/Lazarus%200.9.28
 wget $URL/fpc-2.2.4-0.i386.rpm/download
 wget $URL/fpc-src-2.2.4-0.i386.rpm/download
 wget $URL/lazarus-0.9.28-0.i386.rpm/download
 rpm -ev lazarus
 rpm -ev fpc
 rpm -ev fpc-src
 rpm -ivh fpc-*
 rpm -ivh lazarus-*

Mandriva

Lazarus 0.9.28 Mandriva 2010-re

Telepítsd a lentebb megadottaknak megfelelően, annak ellenére, hogy a fordítás közben hibaüzenetet fogsz kapni arról, hogy a pixbuf 2.0 és az lgtk-x11-2.0 hiányzik. Hogy ezeket megszüntesd, telepítsd a libdgk_pixbuf2.0_0-devel-t és libgtk+2.0_0-devel-t a telepítőből.

Lazarus 0.9.28 Mandriva 2009-en (2009.0) (i386) (GTK-2)

Nem sok változott a Mandriva 2007-hez képest. A következő útmutató nem tér x86_64 esetén sem.

1/ Ne telepítsd az FPC-t a Drake-ből. Ha mégis így tetted, távolítsd el. Mivel a Mandriva nem szolgáltat teljes értékű eszközkészletet (FPC + források + dokumentáció + Lazarus), ezért véleményem szerint jobb, ha ellenőrzésünk alatt áll mindegyik az RPM-eken keresztül.

2/ Gyűjtsd be a friss RPM-eket a sourceforge-on (http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=89339): válaszd ki a legutóbbi Lazarus kiadást, ami a te architektúráddal kompatibilis és töltsd le az fpc-t, fpc-src-t, fpc-docs-t, és a Lazarus rpm-eket.

3/ Nyisd meg a könyvtárat, ahová az RPM-eket letöltötted (Nautilus-szal vagy bármilyen más fájl böngészővel) és klikkelj duplán az RPM-ekre ebben a sorrenben:

 (a) fpc-<verzió>-<arch>.rpm
 (b) fpc-docs-<verzió>-<arch>.rpm
 (c) fpc-src-<verzió>-<arch>.rpm
 (d) lazarus-<verzió>-<arch>.rpm

4/ Elképzelhető, hogy a Drake (a szoftver, ami az RPM-eket fogja kezelni) panaszkodni fog, hogy függvénytárak, és eszközök hiányoznak. Használd a Drake-et, hogy begyűjtsd őket. Például, telepítened kellet volna olyan fejlesztő eszközöket, mint a "GNU Make". Keresd meg, és ha szükséges, telepítsd a "GNU Make"-et. Lehet, hogy hiányozni fog az ld (összefűző segédprogram) is. Ehhez telepítheted például a "gcc" csomagot.

5/ Mint ez előtt is, megkeresheted és telepítheted a "galaxy-gnome"-ot és a "gtk-switch"-et a Drake-kel. Egyik sem szükséges a Lazarus megfelelő működéséhez. A Gnome Galaxy király témák gyűjteménye, amit a Rendszer menü -> Beállítások -> Témák menüben alkalmazhatsz.

6/ A Lazarus panaszkodhat az FPC források miatt, hogy nincsenek megfelelően beállítva. Menj a Konfiguráció -> Környezet menübe, és állítsd be az FPC források mappáját a helyi telepítésedére (ez lehet pl. /usr/local/fpcsrc/<verzió>/).

7/ Indításkor, lehet, hogy a libcanberra-module-gtk nem lesz található. Próbáltam létrehozni egy szimbolikus linket (ln -s), de ha a Lazarus próbálja meg megkeresni ezt a könyvtárat, összeomlik... Biztonságosabb, ha ezt inkább kihagyod.

8/ Sok sikert a szabad világ legkirályabb gyors alkalmazásfejlesztőjéhez!

Lazarus 0.9.26 Mandriva 2007-en (2007.0) (i386) (GTK-1)

A telepítés Mandrivá-n nagyon egyszerű. Ellenben, van néhány pont, amit ellenőrizni kell a telepítés során. Itt egy tipikus telepítés a .tar modulok használatával (nézd meg a témákkal kapcsolatos trükköt a művelet végén!):

- A Mandriva telepítése közben válaszd ki a "Gnome asztal" csoportot. Ha KDE-ben vagy más ablakkezelőben fogod használni a Lazarust, akkor is fontos ez, mivel néhány szükséges GTK modult fog telepíteni.

- Telepítsd az FPC 2.2.2-es fordítót vagy .rpm vagy .tar használatával. A .tar modulok esetén ezt a parancsot kell kiadni: "sh install.sh", aztán sokszor enter-t nyomni. Én superuser módban szoktam csinálni.

- Telepítsd a fordító forráskódját. Csak tar-old ki az "fpc-src-2.2.4.source.tgz" fájlt a /usr/local/src/fpc/ könyvtárba, és nevezd át a létrehozott "fpc" mappát "2.2.2"-re. Ha kész van, van egy /usr/local/src/fpc/2.2.2/ könyvtárad, ami tartalmazza a teljes forráskódot. A forráskód csak a Lazarus szerkesztőhöz szükséges, de akár újrafordíthatod belőle az FPC-t, hogy optimalizált könyvtáraid legyenek.

- Ha le akarod fordítani az FPC-t (opcionális), akkor menj az FPC forráskönyvtárba (/usr/local/src/fpc/2.2.4/) és írd be: "./configure", "make clean", "make all", "make install", "make clean". És az FPC telepítve van. Ellenőrizd az "/etc/fpc.cfg" tartalmát. Ezt a fájlt módosítani kell, ha a make hibára leáll.

- A Lazarus felhasználói módban is telepíthető: csak zip-eld/tar-old ki a "lazarus-0.9.26.0.tar.gz" fájlt a saját könyvtáradba. Azután csak írd be: "make clean all" felhasználói módban. A folyamat utolsó fázisa (összefűzés) általában sikertelen a hiányzó függvénytár fájlok miatt:

- Ellenőrizd a /usr/lib/ könyvtárban, hogy léteznek-e a következő szimbolikus linkek:

libglib.so -> libglib-1.2.so.0

libgtk.so -> libgtk-1.2.so.0.9.1

libgdk.so -> libgdk-1.2.so.0.9.1

libgdk_pixbuf.so -> libgdk_pixbuf.so.2.0.0

A "libgdk_pixbuf.so.2.0.0" fájl a "libgdk_pixbuf-2.0.22.0-10mdv2007.0.rpm" modulban van. Ez a fájl név kritikus. Különösképpen a "libgdk_pixbuf-2.0.so.0"-t NE használd (félrevezető, ugye?).

Ha minden link ki lett javítva, a "Linking ../lazarus" lépés nem fog többé összeomlani és a "./lazarus" parancs indítja a programot!

- Menj a Környezet -> Környezet beállításai menübe és változtasd meg az "FPC forrás könyvtárát" /user/local/src/fpc/2.2.4 -re

JÓ TUDNI:

- Az utolsó lépés a téma megjavítása. A "galaxy-gnome-1.0.4-3mdv2007.0" csomag elérhető a Mandriva vezérlő központból. Telepítsd fel.

- A "gtk-theme-switch-1.0.1-4mdv2007.0.i586.rpm" elérhető a weben! (furcsa módon nem jelenik meg a vezérlőközpontban) Telepítsd kézzel az "rpm -iv --test gtk-theme-switch-1.0.1-4mdv2007.0.i586.rpm" paranccsal, aztán írd be újra ezt a sort a "--test" nélkül. Az én esetemben volt egy figyelmeztetés az aláírással kapcsolatban. Úgy döntöttem kihagyom!

- FELHASZNÁLÓI módban, írd be, hogy "switch", és válaszd ki a "galaxy" témát.


A Lazarus / FPC mostmár telepítve van!

Lazarus 0.9.28 32 bites Mandriva 2007 és 2006-on

Írd be root-ként ezt az urpmi parancsot:

urpmi http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/lazarus/lazarus-0.9.28-0.i386.rpm
http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/lazarus/fpc-2.2.4-0.i386.rpm
http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/lazarus/fpc-docs-2.2.4-0.i386.rpm
http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/lazarus/fpc-src-2.2.4-0.i386.rpm

A Lazarus 0.9.28 függősége az FPC 2.2.4-es verziója és a Mandriva 2007 az fpc-2.1.1-0.2mdk.i586-ot tartalmazza. Hogy megóvd a rendszeredet az fpc-2.1.1 vagy újabbra való frissítéstől a jövőben, amikor a parancsokat urpmi --auto-select-tel futtatod, beírhatod az fpc-t az /etc/urpmi/skip.list-be.

Lazarus 0.9.28 32 bites Mandriva 2009-en

A telepítés hasonló eljárással történik, mint előzőekben. Mivel a disztribúció az fpc-2.2.4-1-et tartalmazza, törölni kell ezt a csomagot. Írd be a következő parancsokat root-ként:

 rpm -e fpc
 urpmi http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/lazarus/lazarus-0.9.28-0.i386.rpm
 http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/lazarus/fpc-2.2.4-0.i386.rpm
 http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/lazarus/fpc-docs-2.2.4-0.i386.rpm
 http://surfnet.dl.sourceforge.net/sourceforge/lazarus/fpc-src-2.2.4-081004.i386.rpm

És helyezd el az fpc-t a /etc/urpmi/skip.list-ben.

Lazarus teszteletlen snapshot 32 bites Mandriva 2007-en
urpmi $(for RPM in $(lynx --source http://michael-ep3.physik.uni-halle.de/Lazarus/ | grep
i386.rpm | cut -d '"' -f 4-4) ; do echo -n http://michael-ep3.physik.uni-halle.de
Lazarus/$RPM ' '; done )

</div

Lazarus + FPC telepítése x86_64-es Mandrivá-ra

Ez működött a Mandriva 20010.0 x86_64-gyel.

http://michael-ep3.physik.uni-halle.de/Lazarus/snapshots/fpc-2.4.0-20100412.x86_64.rpm
http://michael-ep3.physik.uni-halle.de/Lazarus/snapshots/fpc-src-2.4.0-20100412.x86_64.rpm
http://michael-ep3.physik.uni-halle.de/Lazarus/snapshots/lazarus- 0.9.29.24591-20100412.x86_64.rpm

Telepítheted őket az urpmi paranccsal root-ként, megadva ezt a három URL-t paraméterként.

 • Az aktuális snapshot letöltéséhez és telepítéséhez:

urpmi $(lynx --source http://michael-ep3.physik.uni-halle.de/Lazarus/ |grep -v lazarus-0.9.28.3| grep 64.rpm | cut -d '"' -f 6-6 | awk '{print "http://michael-ep3.physik.uni-halle.de/Lazarus/"$0}')
Elképzelhető, hogy először a lynx-et kell telepíteni és make-elni: urpmi lynx make.

 • Amint az RPM-ek feltelepültek, futtasd a Lazarus-t. Meg fog jelenni egy ablak, ahol panaszkodik, hogy a "/usr/bin/ppc386" és a "/usr/lib/lazarus" nem érvényes. Fogadd el ("OK") az alternatív megoldásokat, amiket felajánl.
 • Amikor az első projektedet fordítod, lehet, hogy a Lazarus reklamálni fog hiányzó függvénytárakért (pl. gdk, glib, stb.). Telepítsd a szükséges függvénytárakat. Én ezeket telepítettem:
glib-devel
lib64gtk+1.2-devel
lib64gtk+2.0_0-devel
lib64gdk-pixbuf2
lib64gdk-pixbuf2-devel

Slackware

Lazarus 0.9.28 telepítése, Slackware 12.0 felhasználók számára

Az alábbi működött Slackware-12.0-on egy Pentium 3-mas számítógéppel:

 • A Free Pascal Fordító (FPC) SUPERUSER módban lett telepítve
 • A Lazarus USER módban lett telepítve
 • Az FPC újra lett fordítva
 • A Lazarus IDE forráskódja az SVN szerverről lett letöltve
 • A GTK-2 widget készlet lett beállítva ("LCL_PLATFORM=gtk2")

-- Töltsd le az "fpc-2.2.4.i386-linux.tar"-t egy felhasználói könyvtárba. Lépj be a könyvtárbaba, és írd be ezeket:

bash-3.1$ tar -xvf fpc-2.2.4.i386-linux.tar
bash-3.1$ su 
bash-3.1$ password:xxxxxx
bash-3.1# sh install.sh
...
(fogadd el az alapértelmezett válaszokat a következő 6 kérdésre /nyomj enter-t 6-szor/)
...
bash-3.1# exit
bash-3.2$ fpc
free pascal compiler version 2.2.4 [] for i386 
Copyright (c) 2008 ...
...
...

Ezzel telepítetted a fordítót. Akár szeretnéd újrafordítani, akár nem, szükség lesz a forráskód letöltésére, mivel az IDE igényli.

-- Töltsd le az "fpc-2.2.4.source.tar.gz"-t egy ideiglenes mappába. Ha nem szeretnéd újrafordítani a fordítót, lépd át ezt a szakaszt. Ha szeretnéd a saját magad által fordított FPC-t használni, írd be ezeket:

bash-3.1$ tar -xvzf fpc-2.2.4.source.tar.gz
bash-3.1$ cd fpc-2.2.4
bash-3.1$ make clean all
bash-3.1$ su
bash-3.1$ password: xxxxxxxx
bash-3.1# make install
bash-3.1# exit
bash-3.1$ fpc
free pascal compiler version 2.2.4 [...] for i386 
Copyright (c) 2008 ...
...
...

Most már van egy saját magad által fordított, működő fordítód.

-- A Lazarus IDE szerkesztőjének szüksége van az FPC forráskódjára. Tehát még akkor is kell, ha nem akarod újrafordítani. Azért, hogy némi helyet megtakarítsak, csak egy tiszta (nem lefordított) változatát tárolom a forráskódnak. Ismét az "fpc-2.2.4.source.tar.gz" fájltól kezdem, és bemásolom a /usr/local/src/FPC könyvtárba:

bash-3.1$ su
bash-3.1$ password: xxxxxxxx
bash-3.1# cp fpc-2.2.4.source.tar.gz /usr/local/src/
bash-3.1# cd /usr/local/src/
bash-3.1# tar -xvzf fpc-2.2.4.source.tar.gz
bash-3.1# rm fpc-2.2.4.source.tar.gz
bash-3.1# exit

A verziószám a könyvtár nevében van: "fpc-2.2.4". Így a fordító több verzióját is tárolhatom, és azonnal válthatok közöttük.

-- A Lazarus IDE a USER (~/lazarus) könyvtáramban van, és mindig USER módban van lefordítva. Általában letöltöm a "lazarus-0.9.28-0.tar.gz" fájlt, de itt most leszedhetjük a legutóbbi fejlesztői verziót az SVN szerverről:

bash-3.1$ svn co http://svn.freepascal.org/svn/lazarus/trunk lazarus

Ez csak az első alkalommal szükséges, később elegendő ennyit beírni:

bash-3.1$ svn update

Ha még nincs feltelepítve az SVN a gépedre, itt van, hogy hogy szerezd meg gyorsan:

--Töltsd le ezt a két fájlt: "subversion-1.4.6.tar.gz" és "subversion-deps-1.4.5.tar.gz" (vagy újabb verziók). Írd be:

bash-3.1$ tar -xvzf subversion-1.4.6.tar.gz
bash-3.1$ tar -xvzf subversion-deps-1.4.6.tar.gz
bash-3.1$ cd subversion-1.4.6
bash-3.1$ ./configure
bash-3.1$ make
bash-3.1$ su
bash-3.1$ password:xxxxxx
bash-3.1# make install
bash-3.1$ exit

-- Ennél a pontnál megvan a "~/lazarus" könyvtárad, ami tartalmazza a forráskódot. Nagyon könnyen lefordíthatod:

bash-3.1$ make clean all LCL_PLATFORM=gtk2

Az "LCL_PLATFORM=gtk2" azt jelenti, hogy természetesen GTK-2-ben fogod az alkalmazásaidat fejleszteni. Az alapértelmezett widget készlet a Lazarus-hoz a GTK-1, de ezt nem fogod tudni használni 12.0-n. Erősen ajánlom, hogy mostantól használd az "LCL_PLATFORM=gtk2" opciót. Néhány perc után a fordító leáll:

...
...
Linking ../Lazbuild
987 lines compiled ...
make [2] leaving ...
make [1] leaving ...
bash-3.1$

-- Csak írd be...

bash-3.1$ ./lazarus

...és WOW! Ezt az üzenetet kapod: "Free Pascal sources not found" (A Free Pascal forráskód nem található). Csak kövesd az utasításokat és add meg az FPC forráskód könyvtárát a "Környezet -> Környezeti beállítások -> Fájlok" panelen. Ahogy korábban is volt említve, ez én gépemen az a "/usr/local/src/fpc-2.2.4" könyvtárra van beállítva. Felhívom a figyelmedet arra, hogy amikor megváltoztatod ezt a könyvtárat, klikkelj rá a "Környezet -> FPC könyvtár újra átnézése" menüpontra.

Voila!

openSUSE

Lazarus 0.9.28 telepítése openSUSE 11.1 felhasználók számára

A Free Pascal Compiler függőségei:
- Gnu binutils (gnu as, gnu ld, gnu make) Ezeket az eszközöket így telepítheted:

 zypper in -t pattern devel_basis

A Lazarus ezeket a komponenseket is igényli:

 1. glib2 devel
 2. gtk2 devel

Fontos: A Lazarus RPM a gtk 2-es verzióját igényli, nem pedig az 1.2-t.

Ezek a függvénytárak így telepíthetők:

 zypper -n install gtk2 glib2

Töltsd le ezeket a bináris fájlokat (RPM):

 • fpc-2.2.4-0.i386.rpm (igen, i586 és nem i386)
 • fpc-src-2.2.4-0.i386.rpm
 • lazarus-0.9.28.2-0.i586.rpm

telepítsd őket terminálon keresztül (jobb egérgomb -> Menü: Megnyitás terminálban)

 rpm -Uvh fpc-2.2.4-0.i386.rpm
 rpm -Uvh fpc-src-2.2.4-0.i386.rpm
 rpm -Uvh lazarus-0.9.28.2-0.i586.rpm

Telepítés forráskódból

Ha jobban szeretnéd forrásból telepíteni, és lefordítani magadnak, kövesd végig ezt az útmutatót. Kérlek, vedd figyelembe, hogy ezeknek az instrukcióknak a többsége a SubVersion-re vonatkozik, de létezik egy Git tükör tárhely is az FPC-nek és a Lazarus-nak. Lásd a Git tükrök oldalt a részletekért.

Itt egy példa a 0.9.28 telepítésére Ubuntu 6.06-ra. Ha érted a Linux parancsokat és a bash szkriptet, kiválogathatod, hogy melyik lépéseket kell végrehajtanod. Csak másold be a szkriptet (megváltoztatva a verziószámot arra, amit letöltöttél) egy szövegszerkesztőbe, és mentsd el valami olyasmiként, hogy "install_lazarus.sh". Adj neki futtatási jogot, és futtasd konzolban. Megjegyzés: Ebben a példában az fpc a /opt-ba lesz telepítve. Tehát, amikor rákérdez az 'Install prefix'-re, írd be: '/opt/fpc'.

 #!/bin/sh
 
 #installing required packages
 sudo apt-get install build-essential
 sudo apt-get install libgtk2.0-dev
 sudo apt-get install libgdk-pixbuf-dev
 
 #installing FreePascal source
 cd /opt
 sudo wget http://nchc.dl.sourceforge.net/lazarus/fpc-src-2.2.4.source.tgz
 sudo tar -xvf fpc-src-2.2.4.source.tgz
 sudo mv fpc fpcsrc
 
 #installing FreePascal
 sudo mkdir fpc
 cd fpc
 sudo wget http://nchc.dl.sourceforge.net/lazarus/fpc-2.2.4.i386-linux.tar
 sudo tar -xvf fpc-2.2.4.i386-linux.tar
 echo "Enter '/opt/fpc' when prompted 'Install prefix'"
 sudo sh install.sh
 
 #adding fpc path to the PATH
 echo "#FPC PATH" >> ~/.bash_profile
 echo "if [ -d /opt/fpc/bin ] ; then" >> ~/.bash_profile 
 echo PATH=/opt/fpc/bin:"${PATH}" >> ~/.bash_profile
 echo "fi" >> ~/.bash_profile
 
 #installing Lazarus
 cd ../
 sudo wget http://nchc.dl.sourceforge.net/lazarus/lazarus-0.9.28-0.tar.gz
 sudo tar -zxvf lazarus-0.9.28-0.tar.gz
 PATH=/opt/fpc/bin:"${PATH}"
 sudo chmod -R 777 lazarus
 cd lazarus
 make clean all
 ./lazarus

Megjegyzés: Kézzel kell beállítanod a forráskód könyvtárát a Környezeti beállításoknál.

A Lazarus forráskód letöltése

A Lazarus tárhely elköltözött CVS-ről SVN-re. Az SVN egyszerű utat biztosít a forrásaid frissítésére a változások letöltésével. Ez az ajánlott módszer és rengeteg időt megtakarítasz vele. Internet kapcsolat szükséges hozzá, és nem kell root-nak lenned.

Kérlek vedd figyelembe, hogy ezek az utasítások az SVN-re vonatkoznak.

A Lazarus-hoz nem kell semmilyen speciális jogosultság, sem telepítéskor, sem futtatáskor.

A költözéssel megváltoztattuk a Lazarus források mappaszerkezetét is. A fő különbség az, hogy minden IDE forrás át lett helyezve a gyökérből egy különálló IDE almappába. Mindenki megértheti, hogy ez behatással járt a Makefile-ok és keresési útvonalakra, stb. is. Folyamatosan javítjuk a hibákat, tehát ha valami nem működik, kérlek szólj nekünk.

Most a legfontosabb dolog... a források beszerzése
 []$ svn checkout http://svn.freepascal.org/svn/lazarus/trunk/ lazarus

(vagy bármilyen más könyvtár, ahová szeretnéd helyezni a forrásokat)

A későbbiekben a frissítéshez elegendő ennyit beírni:

 []$ svn update lazarus

A Subversion-nel kapcsolatos további információkért lásd: http://subversion.tigris.org/

Megjegyzés: a CVS még mindig elérhető, de be van fagyasztva. Ez azt jelenti, hogy nem lesz több új frissítés közzé téve.

Fordítás és futtatás

Akár CVS-t, akár SVN-t használtál a checkout-hoz, a következő lépés:

fordítsd le a Lazarus-t
[]$ cd lazarus
[]$ make (gmake BSD-n)

Ha az FPC korrektül van telepítve, a fordításnak probléma nélkül kéne mennie. Ha nem, nézd meg a GYIK-et.

Indítsd el a Lazarus-t
[]$ ./lazarus

Az IDE-nek el kéne indulnia. Ha terminálban indítottad a Lazarus-t, néhány üzenetet láthatsz a hiányzó beállításokkal kapcsolatban. Ez normális első indításkor. Az IDE megpróbálja automatikusan kideríteni, hogy hol van a FreePascal fordító és a forráskódja, a legáltalánosabb könyvtárak átnézésével.

Ellenőrizd az útvonalakat
Használd az IDE menüjét:
Környezet -> Környezeti beállítások -> Fájlok (Environment -> Environment Options -> Files)

Az "FPC forráskód könyvtár" az FPC forráskódod helyére kéne, hogy mutasson. Ez a könyvtár alap esetben /fpc/ -re vagy /fpcsrc/ -re végződik (pl. /usr/src/fpcsrc vagy /home/username/freepascal/fpc) és olyan könyvtárakat tartalmaz, mint "compiler", "docs", "fcl", "rtl" és "packages".

Ennek a párbeszédablaknak a leírását itt találod: IDE_Window:_Environment_Options

Tipp

A Lazarus frissítéséhez használhatod:

[]$ svn update lazarus

aztán minden frissítési útvonalhoz:

[]$ make clean all  (gmake BSD-n)

Ez újraépíti a Lazarus-t és létrehoz egy csomagok nélküli IDE-t. Hogy hozzáadd a telepített csomagjaidat, a következők után csináld ezt:

[]$ ./lazbuild --build-ide=

Lazarus telepítése Debian GNU/Linux-ra

Vannak letölthető, előre elkészített Debian csomagok. Viszont nem a legfrissebb verziójúak. Győződj meg róla, hogy alaposan elolvastad a /usr/share/doc/lazarus/README.Debian -t, mielőtt elkezded használni. Visszajelzéseket várunk; kérlek küldd el a megjegyzéseidet Carlos Laviola-nak <claviola@debian.org>.

Vedd figyelembe, hogy egy teljesen működőképes Lazarus telepítéshez nem lehet jelen egy régi vagy inkompatibilis verziója sem, pl. az FPC forráskódnak vagy a fordítónak. Távolítsd el őket ezzel a paranccsal:

 dpkg -r <csomag neve>

a .deb kiterjesztés nélkül. És utána telepítsd a legfrissebb verziókat a leírtak szerint.

Lazarus telepítése 64 bites Red Hat EL 5-re

Az összefűzés sikertelen lehet az első fordításkor az "incompatible libglib" hibával, ha a következő szimbolikus hivatkozások nem léteznek a /usr/lib64/ mappában:

libglib.so -> libglib-1.2.so.0
libgtk.so -> libgtk-1.2.so.0.9.1
libgdk.so -> libgdk-1.2.so.0.9.1

A sikeres telepítéshez vezető lépések ezek voltak:

yum install gimp gimp-devel gtk+* gtk+-devel

Aztán telepítsd a következő RPM-eket:

fpc-2.2.4-0.x86_64.rpm
fpc-docs-2.2.4-0.x86_64.rpm
lazarus-0.9.28.2-0.src.rpm
lazarus-debuginfo-0.9.28.2-0.x86_64.rpm
fpc-2.2.4-3.fc10.x86_64.rpm
fpc-src-2.2.4-091006.x86_64.rpm
lazarus-0.9.28.2-0.x86_64.rpm

add hozzá a -Fl/usr/lib64 az #ifdef cpux86_64 -hoz az fpc.cfg-ben

Aztán add hozzá a fent említett szimbolikus hivatkozásokat.

Fedora Core 11

A szükséges csomagok:

gtk2-devel
glibc-devel
binutils

Hasznos csomagok a fejlesztéshez:

subversion
wget
gcc
bison
rpm-build

Lazarus telepítése Windows-ra

A jelenlegi kiadású Windows Lazarus bináris csomagok nagyon könnyen telepíthetők, és egyből működniük kell.

Még az is lehetséges, hogy az egész Lazarus/FPC csomagot egy hordozható USB-s eszközre telepítsd (ami legalább 256 MB kapacitású), hogy olyan környezetben is használhasd, ahol nincs jogosultságod szoftvereket telepíteni, vagy nincs adminisztrátori jogosultságod. Egy kicsit elővigyázatosnak kell lenned az elérési utak és a környezet beállításánál az fpc.cfg fájlban. Szükség lehet egy teszt fordítási könyvtár létrehozására is a hordozható meghajtódon.

<< K:TUDJA VALAKI, HOGY HOGYAN KELL BEÁLLÍTANI RELATÍV ÚTVONALAKAT ÚGY, HOGY A CÍMZÉS MŰKÖDJÖN AKKOR IS, HA AZ ESZKÖZT EGY MÁSIK SZÁMÍTÓGÉPHEZ CSATLAKOZTATOM ÉS MÁS BETŰJELET KAP?

V: Én így csinálom; elég nyakatekert, de ez a legjobb megoldás, amit találtam. Van egy "bin" könyvtár az USB eszközömön, ahova néhány szkript és eszköz van telepítve. Ezen a könyvtáron belül van egy "setenv.bat" nevű batch fájl, ami a THUMBDRIVE nevű környezeti változót beállítja. A beállítása ezzel a paranccsal történik:

 set THUMBDRIVE=%CD:~0,2%

Ez van felhasználva a setenv.bat-ban arra, hogy beállítsa az útvonalat néhány további eszközhöz, ami az USB eszközömön található. Van egy hivatkozás a meghajtó gyökerében, ami erre mutat:

 %SystemRoot%\system32\cmd.exe /k bin\setenv

így amikor ráklikkelek a hivatkozásra, a meghajtó csatlakoztatása után, megnyitja a parancssort a beállított környezeti változókkal.

Valamint, szintén a "bin" könyvtárban van a sed (a jelenlegi binárist egy mingw disztribúcióból szereztem). Tehát létrehoztam egy másik batch fájlt fixlaz.bat névvel, ami egy paramétert igényel, a meghajtó betűjelét, amit meg akarsz változtatni, és jelenleg a Lazarus/FPC beállítási fájlokban van (vedd figyelembe, hogy ez az a betűjel, amit a legutóbbi fixlaz.bat fájl futtatásakor kapott a meghajtó, nem a mostani, amit a fixlaz.bat már tud). Létre kell hoznod ezt a batch fájlt, hogy beállítsd a Lazarus elérési útját a meghajtón, ha nem a gyökérbe telepítetted, aztán meg kell ismételned ezeket a sorokat az editoroptions.xml-hez és az fpc.cfg fájlhoz is (fpc.cfg az FPC bin könyvtárában van, ami jól el van ásva a Lazarus könyvtárban):

copy %THUMBDRIVE%\lazarus\environmentoptions.xml %THUMBDRIVE%\lazarus\environmentoptions.bak
sed -e 's/%1/%THUMBDRIVE%/g' %THUMBDRIVE%\lazarus\environmentoptions.bak > %THUMBDRIVE%\lazarus\environmentoptions.xml

Tehát, hogy használhassam, ezt írom be az USB eszköz parancssorába:

fixlaz G:

akkor, ha "G:" volt a meghajtó betűjele a legutóbbi futtatáskor. Ezután ez végignézi a fájl(oka)t és kicseréli a "G:"-t az USB meghajtó jelenlegi betűjelével, ami a %THUMBDRIVE% környezeti változóban található (a setenv.bat futtatása után). Megírhatod ezt úgy is, hogy egy különálló fájlba mentse el a meghajtó betűjelét, így nem kell emlékezned rá a következő alkalommal. De ez így megfelel nekem jelenleg. >>

A bináris csomag Linux-ra és Windows-ra elérhető innen:

http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=89339

Töltsd le a legutóbbi kiadást (jelenleg Lazarus-0.9.28-0-win32.exe) és futtasd az alkalmazást. Egy tipikus Windows-os alkalmazás telepítésen fogsz keresztül menni, ahol az FPC fordító és a forráskönyvtárak ugyanabba a könyvtárstruktúrába lesznek telepítve, mint a Lazarus, és az IDE el kell, hogy induljon és futnia kell jelentősebb problémák nélkül, feltéve, hogy minden régebbi Lazarus és/vagy FPC verzió el lett távolítva a telepítés előtt (gyakran megtalálható C:\pp könyvtárban).

Lazarus Snapshot-ot is használhatsz. Letöltési helyekért lásd: Lazarus napi kód letöltése.

Tipp: Talán jó ötlet újraindítani a Windows-t a Lazarus telepítése után, mielőtt megpróbálnál további Lazarus komponenseket telepíteni, mint pl. a zeoslib.

Telepítés forráskódból

Ha jobban szeretnéd forráskódból telepíteni, kövesd ezt az útmutatót (Köszönet Joe-nak a kezdeti "lépésről lépésre" leírásban). Kérlek, vedd figyelembe, hogy ezek az instrukciók a SubVersion-re vonatkoznak.

Le kell töltened a Lazarus forrást az egyik snapshot szerverről. Aztán zip-eld ki pl. a c:\lazarus-ba [lejjebb $(LazarusDir)-ként fogunk erre hivatkozni].

Vagy használj SVN-t:

[]$ svn checkout http://svn.freepascal.org/svn/lazarus/trunk/

Legalább fpc-2.2.4-et kell telepítened, de egy fpc-2.5.1 snapshot is lehetságes. Nekem lefordul, és a lazarus.exe működik. Az én FPC-m útvonala: c:\pp\binwin32. Ebben a könyvtárban sok .exe-t fogsz találni (make, grep, ppc386, és így tovább).

Nyiss meg egy parancssort. Start -> Futtatás... > command vagy az MS-DOS ikonnal.

Írd be:

//Cseréld ki a $(LazarusDir)-t arra az útvonalra, ahová a Lazarus-t kicsomagoltad/checkout-oltad
cd $(LazarusDir)\ide
set path=c:\pp\bin\win32;$(LazarusDir) //értelemszerűen az első útvonalat
                    //cseréld ki arra, amit te használsz
windres -i lazarus.rc -o lazarus.res
cd $(LazarusDir)
make

Ha szerencséd van, beírhatod: lazarus.exe. A forráskód szerkesztő, a párbeszédablakok és a tulajdonságszerkesztő működik, de nem tökéletesen... Nézd meg és meglátod.

Lefordíthatod a példákat is:

cd $(LazarusDir)\examples
make

Ha egy másik meghajtóra csomagoltad ki a Lazarus-t, pl. d:\lazarus, megtörténhet, hogy a gnu eszközre lesz szükséged az építéshez. Ha meg van neked, beírhatod az útvonalát a PATH-ba: set path=...;<gmake_útvonala> de egyszerűbb nem választani a d:\ meghajtót

Ennyi.

Lazarus telepítése FreeBSD-re

FreeBSD 6+

A Lazarus legfrissebb verziója a FreeBSD port fában a 0.9.28.2-es. Telepíthetjük a Lazarus-t FreeBSD portok használatával.

[]# cd /usr/ports/editors/lazarus && make install clean clean-depends

Ha üzenetet kapsz a hiányzó forrásfájlokról, menj a Környezet -> Környezeti beállítások -> Fájlok fülön az FPC forrás könyvtár sorába és add meg az FPC forrás fájlok könyvtárát. Ez beszerezhető innen: /usr/ports/distfiles/freepascal

Lazarus telepítése PC-BSD 1.0rc1+ -re

A Lazarust könnyen telepítheted PB-BSD-re, a Lazarus PBI letöltésével a PBI Dir-ről.

Telepítened kell a glib* portot a /usr/port/devel/glib* vagy glib csomagokkal a pkg_add -r glib12 glib20 paranccsal. Ezt ki fogom javítani az új PBI kiadásokban.

[other OpenBSD/NetBSD/DragonFlyBSD goes here]

Lazarus telepítése Mac OS X-re

Először telepítened kell az Apple fejlesztői eszközöket. Ezután telepítheted a legfrissebb verziót [2] vagy a napi kódot a snapshot szerverekről.

Egy alaposabb leírás található itt: Lazarus telepítése macOS-re.

Ha telepíted mindhárom .dmg snapshot fájlt, telepíteni fogja az FPC-t, az FPC forrását, és a Lazarus forrását is. Ha csak azért van szükséged a Lazarus-ra, hogy fejleszd és fordítsd az alkalmazásaidat, nem lesz szükséged a forrásokra. Ha újra kell építened a Lazarus-t, vagy szeretnél segíteni a fejlesztésében, akkor telepítened kell a forrásokat egy olyan könyvtárba, ahol írási és olvasási jogod van, a fentiek szerint.

Most elindíthatod a Lazarus-t az Alkalmazások -> Lazarus menüpontból.

További tapasztalatok és jó tanácsok az FPC és a Lazarus telepítésével kapcsolatban

Linuxon, működésre bírni a Lazarus-t kicsit komplikált lehet, ha egy régebbi verzió van telepítve. Ha telepítetted az FPC és/vagy Lazarus régebbi verzióit, jól oda kell figyelned, hogy úgy állítsd be az útvonalakat, hogy csak az új verzióra hivatkozzanak.

Csapdák, amiket tapasztaltam SuSE Linux-on:

Az RPM verziók gyakran telepítik az FPC-t a /bin-be vagy a /usr/bin-be, a függvénytárakat pedig a /lib-be vagy a /usr/lib-be.

Ha 'make install'-t használsz a telepítéshez vagy .tar.gz-t, a fordító általában a /usr/local/bin-be, a függvénytárak pedig a /usr/local/lib-be lesznek telepítve.

Tehát, ha korábbi verziók lettek RPM-mel telepítve, győződj meg róla, hogy minden hivatkozás meg lett változtatva úgy, hogy az új fordító könyvtárszerkezetét tükrözze. Ahol a változtatásokat végre kell hajtani: /etc/fpc.cfg ; győződj meg róla, hogy nincs régről visszamaradt konfigurációs fájl a home könyvtáradban vagy az FPC letöltési könyvtárában. Ezek általában a ~/.fpc.cfg-ben találhatók.

Győződj meg róla, hogy a hivatkozások az /etc/fpc.cfg-ben a helyes verziójú függvénytárakra mutatnak (főleg, ha még mindig bujkálnak régebbi verziók is).

A /usr/local/bin-ben vagy a /usr/bin-ben van egy fpc nevű fájl ; ez az a futtatható fájl, ami meghívódik a fordító futtatásakor. Az első dolog, amit csinál, az, hogy megnyitja a ppc386-ot ugyanabban a könyvtárban. Ennek ugyanolyan verziójúnak kell lennie, mint az fpc fájlnak, vagy lehet az igazi ppc386-ra mutató hivatkozás, ami egy másik könyvtárban van (mint pl. egy függvénytár könyvtár, vagy az FPC könyvtár a saját fejlesztői területeden); győződj meg róla, hogy frissíted a hivatkozást, amikor egy újabb verziójú FPC-t telepítesz.

Próbáld meg a parancssorból futtatni a fordítót, valamelyik egyszerű példaprogrammal vagy valamelyik általad írt programmal.

Most a Lazarus-ról:

Ha egy napi forrást használsz (.tar.gz) vagy CVS forrást szerzel be, lépj be a Lazarus könyvtárába, és írd be:

make
./lazarus 

és ha minden jól megy, az IDE betöltődik. Lehetnek üzenetek arról, hogy nem találja a forrásokat; ha így van, lépj be a Környezet -> Környezeti beállítások menübe, és írd be annak a könyvtárnak a nevét, ahol szerinted a Lazarus forrás fájlok találhatók (pl. ~/FreePascal/lazarus), a fordítód (pl. /usr/local/bin/ppc386), a Free Pascal forrás könyvtár (pl. /usr/local/lib/fpc/$version/fpc vagy egy könyvtár a saját helyeden pl. ~/FreePascal/fpc). Ezután zárd be a párbeszédablakot és kezdhetsz programozni.

Lehet, hogy további problémákkal találkozol, ha elkezdesz programozni vagy fordítani; ezeknek a legtöbbje a PATH szekcióval lesz kapcsolatos.

Sok problémára megoldást találsz a Lazarus GYIK-ben, ami megtalálható itt a Wikipédián.

A felső menüsorból válaszd ki a Futtatás -> Fordító beállításai (vagy Projekt -> Fordító beállításai /újabb Lazarus verzióknál/) menüpontot és a megjelenő ablakban az Útvonalak fület.

Több hely is van, ahol meg kell adni az útvonalakat a unit fájlokhoz, include fájlokhoz, egyéb forrás fájlokhoz, függvénytárakhoz, stb. Ezek mindegyikénél érdemes a '...' gombra klikkelni a sorok végén, és egy olyan ablak nyílik meg, ahol egy nagyobb szövegmezőben lehet megadni az elérési utakat, az ablak alsó részében pedig minták találhatók ehhez. Válassz ki annyit, amennyit csak akarsz (vagy mindet), és nyomd meg a 'Hozzáadás' gombot, hogy átkerüljön a felső részbe. Amikor kész vagy, OK-zd le, és menj a következő útvonalra. Ha tudsz további elérési utakat, klikkelj a 'Tallózás' gombra, és illeszd be őket.

Amikor úgy gondolod, hogy rendben vannak az elérési utak, próbáld meg lefordítani a programodat. Ha továbbra is vannak útvonal-problémák, akkor menj vissza és ellenőrizd az elérési utakat az /etc/fpc.cfg -ben és a Futtatás (Projekt) -> Fordító beállításai ablakban is.

Amikor a környezet és az útvonalak megfelelően vannak beállítva, érdemes elmenteni a beállításokat egy fájlba, különben minden új projektnél végig kell majd csinálni az egészet. A Futtatás (Projekt) -> Fordító beállításai ablakban van egy Mentés/Betöltés gomb; klikkelj rá, és mentsd el a beállításokat egy neked tetsző fájlba: az enyém ez: ~/FreePascal/default.cfg. Így aztán minden új projektnél be tudom tölteni a beállításokat a Futtatás (Projekt) -> Fordító beállításai ablakban. Természetesen az is lehetséges, hogy minden projekthez más beállításokat használj.