Difference between revisions of "How To Write Lazarus Component/hu"

From Free Pascal wiki
Jump to navigationJump to search
Line 70: Line 70:
 
* Fordítás után indítsd újra a Lazarust, és látnod kellene a komponens palettán az újonnan telepített komponensed. Gratulálok: Ezzel telepítetted az első csomagod az első komponenseddel.
 
* Fordítás után indítsd újra a Lazarust, és látnod kellene a komponens palettán az újonnan telepített komponensed. Gratulálok: Ezzel telepítetted az első csomagod az első komponenseddel.
 
[[Image:package_installed.png]]
 
[[Image:package_installed.png]]
''Megjegyzés:'' Ha nem látod az új komponensed a komponens palettán: a legtöbb esetben ez azért van mert neked nem az újrafordított Lazarus fut. Be kell állítanod mondjuk, hogy a Lazarus melyik mappába fordítódjonle: Kattints a Tool-> Options-> Environment -> Environment options -> Files -> Lazarus directory(default for all porjects). Instead of calling lazarus directly, you also can use startlazarus, which starts the newly created lazarus, for example the lazarus executable in the ~/.lazarus directory, if you don't have write access to the directory lazarus was installed into.
+
* ''Megjegyzés:'' Ha nem látod az új komponensed a komponens palettán: a legtöbb esetben ez azért van mert neked nem az újrafordított Lazarus fut. Be kell állítanod mondjuk, hogy a Lazarus melyik mappába fordítódjonle: Kattints a Tool-> Options-> Environment -> Environment options -> Files -> Lazarus directory(default for all porjects). Instead of calling lazarus directly, you also can use startlazarus, which starts the newly created lazarus, for example the lazarus executable in the ~/.lazarus directory, if you don't have write access to the directory lazarus was installed into.

Revision as of 17:47, 25 August 2012

Bevezetés

Ez egy alap útmutató. Abban segít, hogy létre tudjunk hozni saját komponenseket. A művelet Windows 7 -en lett tesztelve Lazarus 0.9.30 segítségével.

1. lépés: Csomag létrehozása

 • A Lazarus IDE menüjén kattints a Package > New Package menüelemre, hogy futtasd Package Manager -t.

package menu.png

 • Egy Save dialog fog megjelenni. Válassz egy mappát, és egy fájlnevet majd nyomd meg a save(mentés)-t. Ha az IDE szól, hogy kisbetűs legyen a fájlnév, nyomj 'Yes'-t.
 • És gratulálok, elkészítetted az első csomagod.

Package Maker


Megjegyzés: Ha nem látod az új komponensed a komponens palettán: a legtöbb esetben ez azért van mert neked nem az újrafordított Lazarus fut. Be kell állítanod mondjuk, hogy a Lazarus melyik mappába fordítódjonle: Kattints a Tool-> Options-> Environment -> Environment options -> Files -> Lazarus directory(default for all porjects). Instead of calling lazarus directly, you also can use startlazarus, which starts the newly created lazarus, for example the lazarus executable in the ~/.lazarus directory, if you don't have write access to the directory lazarus was installed into.

2. lépés: Unit készítése

Csinálhatsz egy új unitot vagy használhatsz egy már meglévőt.

Új unit készítése

 • Használd az Add button > New component lehetőséget.

package new component.png

 • Válassz egy komponenst, például TComboBox.
 • Válaszd mondjuk például a customcontrol1.pas fájlnevet.
 • Kattints OK gombra.
unit CustomControl1;

{$mode objfpc}{$H+}

interface

uses
 Classes, SysUtils, LResources, Forms, Controls, Graphics, Dialogs, StdCtrls;

type
 TCustomControl1 = class(TComboBox)
 private
  { Private declarations }
 protected
  { Protected declarations }
 public
  { Public declarations }
 published
  { Published declarations }
 end;

procedure Register;

implementation

procedure Register;
begin
 RegisterComponents('Standard',[TCustomControl1]);
end;

end.


 • Telepítsd a csomagot az 'Install' gombbal amely a package editor tetején van.

package install.png

 • Figyelem! Például a Lazarus-1.0_RC1 -ben az 'Install' már máshol található!

package install (lazarus-1.0 RC1-fpc-2.6.0-win64).png

 • Utána az IDE meg kérdezi tőled, hogy maga az IDE újra fordítódjon-e. Nekünk most ez kell, kattints a 'Yes' -re.

package rebuild.png

 • Fordítás után indítsd újra a Lazarust, és látnod kellene a komponens palettán az újonnan telepített komponensed. Gratulálok: Ezzel telepítetted az első csomagod az első komponenseddel.

package installed.png

 • Megjegyzés: Ha nem látod az új komponensed a komponens palettán: a legtöbb esetben ez azért van mert neked nem az újrafordított Lazarus fut. Be kell állítanod mondjuk, hogy a Lazarus melyik mappába fordítódjonle: Kattints a Tool-> Options-> Environment -> Environment options -> Files -> Lazarus directory(default for all porjects). Instead of calling lazarus directly, you also can use startlazarus, which starts the newly created lazarus, for example the lazarus executable in the ~/.lazarus directory, if you don't have write access to the directory lazarus was installed into.