IDE/fi

From Free Pascal wiki
Revision as of 00:17, 4 August 2020 by Kai Burghardt (talk | contribs) (resolve link to Finnish page)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Deutsch (de) English (en) suomi (fi)


Integroitu ohjelman kehitysympäristö (Integrated Development Environment tai IDE) on sovellus joka sisältää editorin , kääntäjän ja keinot suorittaa koodia välittömästi kääntämisen jälkeen. Se tarjoaa myös yleensä keinon luoda suoritettavan ohjelman käytettäväksi itsenäisenä ohjelmana IDE:n ulkopuolella.´

IDE myös mahdollistaa, että kääntäjä raportoi lähdekoodin virheet editoriin, se yleensä sallii editorin näyttämään lähdekoodissa sitä riviä, jossa kääntäjä löysi virheen.

IDE tarjoaa huomattavia parannuksia ohjelmoijan tuottavuuteen verrattuna vanhempien ohjelmien muokkaamisen käytännöistä tekstieditorilla, sen jälkeen lähdekoodin lähettämisestä kääntäjälle, jolla ilmoitetaan virheestä tai ohjelmavirheistä. Jos siinä oli virhe niin palataan editoriin löytämään kyseisen rivi, tehdään korjaus ja toistetaan sitten sama prosessi uudestaan.

IDE muutti tätä antamalla välittömän palautteen, missä virhe sijaitsee, siirtämällä editorin kohdistusta suoraan siihen koodin kohtaan, jossa virhe havaittiin. Ohjelmoija voi korjata virheen, tallentaa lähdekooditiedoston, jota muunnettiin ja kääntää uudelleen ohjelman. Jos löytyy vielä virheitä niin tätä toistetaan kunnes ohjelma on onnistuneesti käännetty (virheettömästi).

IDE-konsepti kehitettiin Pascal-ohjelmiin ensimmäisen kerran UCSD Pascal -järjestelmässä. Se toteuttiin myöhemmin Borland Internationalin Turbo Pascal -kääntäjään MS-DOS- ja Microsoft Windows- käyttöjärjestelmille sekä Delphi- kääntäjälle Microsoft Windowsille ja Delphi- ohjelman Kylix- versiolle Linux- käyttöjärjestelmälle .

Luettelo tunnetuista IDE:tä: