Main Page/ro

From Free Pascal wiki
Revision as of 07:54, 26 July 2020 by Trev (talk | contribs) (→‎Proiecte Active Care Folosesc Lazarus: Remove Application Gallery - now merged with Projects using Lazarus)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigationJump to search

Afrikaans (af) العربية (ar) català (ca) čeština (cs) Deutsch (de) English (en) español (es) فارسی (fa) suomi (fi) français (fr) magyar (hu) Bahasa Indonesia (id) italiano (it) 日本語 (ja) 한국어 (ko) Nederlands (nl) polski (pl) português (pt) română (ro) русский (ru) slovenčina (sk) svenska (sv) Türkçe (tr) українська (uk) Tiếng Việt (vi) 中文(中国大陆)‎ (zh_CN) 中文(台灣)‎ (zh_TW)

Bine aţi venit pe wiki-ul pentru Lazarus şi Free Pascal

Despre

Scopul acestui wiki este să constituie o bază de informaţii despre FPC/Lazarus şi proiecte conexe.

FPC are deja documentaţie pentru utilizatori în diverse formate, dar informaţiile pentru dezvoltatori, informaţii organizatorice şi subiecte care nu sunt încă documentate complet sunt colectate în acest wiki.

Lazarus, pe de altă parte, are unele lipsuri în documentaţia pentru utilizatori. De aceea, această zonă a fost creată ca un "document deschis" sau "wiki", unde oricine poate edita şi adăuga informaţii.

Wiki-ul uşurează lucrurile prin faptul că modificările şi adăugările se pot face direct din browser. Pentru tutoriale, vizitaţi Tutorial wiki în 30 de secunde sau Tutorial WikiPedia. Un sandbox este disponibil pentru teste. Dacă aveţi probleme, vă rugăm să îl înştiinţaţi pe administratorul sitului sau să raportaţi problema pe Lazarus-CCR de pe situl SourceForge. De asemenea, puteţi lăsa mesaje sau sugestii pe pagina de feedback.

Pentru istoricul proiectului Lazarus, vizitaţi istoricul!

Documentaţie Free Pascal

Documentaţie FPC pentru dezvoltatori
Conţine documentaţie pentru dezvoltatori şi alţi contribuitori la Compilatorul Free Pascal, de exemplu, cei implicaţi în traducerea mesajelor în alte limbi, informaţii organizatorice, proceduri pentru lansările versiunilor de FPC, etc.

Documentaţie Lazarus

Lazarus Documentation
Toată documentaţia şi tutorialele disponibile pentru Lazarus (inclusiv manuale pentru FPC) pot fi găsite pe pagina cu documentaţie. Multe dintre pagini sunt mereu "în lucru", aşa că puteţi să adăugaţi pe ele propriile experienţe legate de subiectele prezentate. De asemenea, dacă doriţi, puteţi crea o pagină personală cu informaţii de contact.

Download

Toate componentele şi pachetele disponibile se găsesc pe pagina dedicată pentru Lazarus-CCR de pe SourceForge. Compilatorul de Free Pascal şi versiunile de test pentru Lazarus pot fi găsite pe situl Lazarus de pe SourceForge. Mai multe informaţii despre aceste pachete pot fi găsite pe pagina de componente şi exemple de cod a wiki-ului, dacă cel care a adăugat codul a creat o astfel de pagină. Compilatorul şi mult cod scris de terţi poate fi găsit pe oglinzile pentru FPC şi pe situl IDE-ului Lazarus. Adresele de pe care se pot descărca snapshot-uri de Lazarus se găsesc aici.

Liste de e-mail

Atât utilizatorii noi cât şi cei cu vechime sunt invitaţi să se înscrie pe listele de e-mail cu anunţuri şi informaţii generale de pe Lazarus-CCR.

Probabil, şi mai utile sunt listele de e-mail pentru IDE-ul Lazarus şi cele pentru dezvoltatori sau cu anunţuri despre FreePascal.

Cine lucrează la...?

Dacă lucraţi la convertirea unei componente sau a unei librării, sau aveţi nevoie de ceva convertit, vă rugăm să anunţaţi asta pe pagina cu proiecte de conversie. Aceste mesaje îi vor ajuta pe dezvoltatori atât pentru a se putea orienta către componente pentru care există cerere, cât şi pentru a evita duplicările apărute dacă două persoane se apucă să convertească acelaşi pachet.

Referinţe, Link-uri şi Resurse

IDE-ul Lazarus

Noutăţi şi informaţii despre starea IDE-ului Lazarus pot fi găsite pe situl Lazarus IDE. Idei, adăugări şi alte planuri pot fi găsite pe pagina dedicată procesului de dezvoltare. Versiunile lansate pentru IDE-ul Lazarus şi pentru compilatorul FreePascal pot fi descărcate de acolo. Şi zona de fişiere conţine cele mai noi pachete ale compilatorului şi ale IDE-ului.

Proiecte Active Care Folosesc Lazarus

Lista curentă de proiecte care folosesc Lazarus conţine situri publice şi fişiere pentru descărcare.

Situri Utile

Colecţia noastră curentă de situri cu informaţii despre Delphi/Kylix poate fi găsită pe pagina cu situri cu cod. Vă rugăm să o completaţi dacă ştiţi vreun sit bun care nu a fost menţonat.

Motoare De Căutare Specializate

Există câteva baze online de cunoştinţe care pot fi foarte utile pentru a învăţa noi tehnici şi pentru a arezolva probleme. Tamarack Associates întreţine un motor de căutare rapid, special pentru arhivele de usenet Borland. Mer Systems Inc. pune la dispoziţie un alt motor de căutare similar. O altă sursă excelentă de informaţii este situl lui Earl F. Glynn.

Studii De Caz - Marketing

O ocazie pentru utilizatorii de Lazarus să explice de ce au ales Lazarus.

Prezentare FPC/Lazarus La Expoziţii Şi Concursuri

FPC/Lazarus a avut un stand la Systems 2005, Systems 2006 şi Systems 2007, în München. În urma experienţei acumulate în urma acestor expoziţii, a fost creată o colecţie de informaţii pentru organizarea viitoarelor standuri pentru expoziţii. Lazarus şi alte proiecte conexe au participat de asemenea şi în diverse concursuri, iar o pagină wiki a fost creată pentru a permite adăugarea de noi evenimente.

Traduceri

Wiki-ul vechi

Aceste pagini sunt convertite din formatul vechi. Vechea pagină principală poate fi găsită aici.