History/hu

From Lazarus wiki
Jump to navigationJump to search

English (en) français (fr) magyar (hu) Bahasa Indonesia (id) 한국어 (ko) русский (ru)


Történelem


A Lazarus projekt gyökerei a Megido-ig nyúlnak vissza. Google csoportokból és levelezési listákból össze tudjuk szedni, hogy a Megido egy nyílt forráskódú Delphi-klón elkészítésére irányult, a Sybil forráskódjából kiindulva, ami másfelől egy OS/2-re készült Delphi-klón volt, de a tervezője korlátozottabb helyzetben volt. A Megido 1998-ban indult, de valahol 1999-ben véget is ért, egyrészt mert nem tudott igazán a középpontba kerülni, másrészt mert Sybil alapú, korlátozásokkal bíró klón volt, ami iránt nem volt túl nagy érdeklődés.

Tehát a Lazarus 1999. februárjában indult. Elsődlegesen három magánszemély alapította: Cliff Baeseman, Shane Miller, és Michael A. Hess. A három alapító közül már csak Michael A. Hess vesz részt a projektben.

Mindhárman megkíséreltek részt venni a Megido projektben, amely felbomlott. Csalódottságukban elindították saját projektjüket, a Lazarus projektet.

A következő legrégebbi tagja a csapatnak Marc Weustink. Ő 1999. augusztusában lépett be a projektbe. Marc egy "Delphi Linux-hoz" megoldást keresett (mivel akkoriban nem készített ilyet a Borland), és egyébként is érdeklődött a Linux iránt, ezért csatlakozott a Lazarus projekthez. Amikor Marc csatlakozott, a Lazarus nem volt több, mint egy üres eszköztár, és néhány statikus gtk menü elem. A szerkesztő még mindig tárgyalva volt. Marc még mindig közreműködik a mag fejlesztésében, kedvence a hibakereső interfész alprojekt. (TODO: többet?)

Őt követte Mattias Gaertner, aki 2000. szeptemberében csatlakozott. Mattias-szal a fedélzeten, a csapat nagy előrelépést hajtott végre a projekttel. Mattias portolta a synedit-et, és nagy részeket kódolt a kódeszközökből és a tervezőből.

Ezekkel a kiegészítésekkel a Lazarus kezdte kialakítani az arculatát. Három évvel később ő bővítette ki a Lazarus-t a csomagkezelő rendszerrel és sok más IDE lehetőséggel.

Micha Nelissen 2003. júniusában kezdett el közreműködni, leginkább a win32 interfészhez kapcsolódó patch-ek beküldésével. Borland C++ Builder-t használt, de más platformokba is szeretett volna betekintést nyerni. Mivel a Borland hozzáadta saját kiegészítéseit a C++-hoz, hogy támogassa a VCL-jét (vizuális komponens könyvtár), a sajátságai miatt a portabilitása meglehetősen korlátozott lett. A nyelvváltás nem igazán volt probléma, úgyhogy némi nézelődés után úgy gondolta, a Lazarus elég ígéretesnek tűnik. Akkoriban a Lazarus gtk alapú volt win32-n és linux-on egyaránt. Linux-on jól működött, de win32-n nem volt igazán megbízható. A Lazarus felhasználók egyre többen és többen igényeltek egy natív win32-es felületet és Micha beugrott segíteni a natív win32-es felület megírásában.

Vincent Snijders-nek adtak egy hivatkozást a Lazarus-hoz és FPC-hez 1999. nyarán, éppenhogy megvette linux-os számítógépét és elkezdte a thesis-t, ami matematikai szimulációkat tartalmazott Delphi-ben megírva. Követte a projektet és elsősorban a Lazarus Windows-on való futtatásával próbálkozott. Miután lediplomázott 2003-ban, több ideje volt a Lazarus-ra, és elkezdett patch-ek küldésével közreműködni a Lazarus-ban. Főleg a Lazarus Windows-on való - legalább olyan megbízható - futtathatóságával foglalkozik és a Lazarus snapshotok-kal.

Felipe Monteiro de Carvalho 2005-ben kezdett el a Lazarus-szal foglalkozni, amikor az még 0.9.6-os verziójú volt. Felipe Delphi helyettesítésére szerette volna használni Linux-on. Néhány kezdeti próbálkozása sok problémával szembesült, de nem adta fel, mert nagy lehetőséget látott benne, és úgy döntött tovább dolgozik rajta azzal a céllal, hogy egy teljesen működőképes cross-platform Delphi alternatívává alakítsa (amit úgy hisz, hogy már sikerült elérni). A közreműködés eleinte csak hibabejelentés és dokumentációk írása volt, de végső soron kódolásig jutott. Ezalatt az idő alatt elkezdett sok új felületet, beleértve a Qt 4-et, WinCE-t, fpGUI-t és a Cocoa-t. Jelenleg a TTrayIcon komponens-re, a PasCocoa kapcsolatokra, és a Windows CE felületre, a Toolbox Magazin cikkeinek írására és a Lazarus könyv írására összpontosít.

[todo: egyebek]