LazPaint Windows/fi

From Free Pascal wiki
Jump to navigationJump to search

English (en) suomi (fi)

Kuvan piirtämisohjelma LazPaint:n ikkunat

On olemassa useita kelluvia ikkunoita jotka antavat helpon pääsyn ohjelman ominaisuuksiin.

Ikkunat voidaan näyttää ja piilottaa Näytä-valikosta


Kerrokset-ikkuna

lazpaint layers.png

 

Tässä ikkunassa näkyvät nykyisen kuvan kerrokset. Jokaisella kerroksella on valintaruutu, joka kertoo onko se näkyvissä. Kun kerros on valittu, on mahdollista muuttaa peittävyyttä käyttämällä kerroksen nimen alla olevaa peittävyys palkkia. Jos halutaan nimetä kerros, klikataan sen nimeä.

Pion alla on työkalupalkki. Ensimmäisellä rivillä on painike voidaan valita sekoitus tila visuaalisesti toisessa ikkunassa. Muussa tapauksessa voidaan valita sekoitustiloja mitä on jo käytetty avattavassa. Zoomaus painikkeilla zoomata kerroksen pinoa esimerkiksi jos haluat nähdä lisää kuvan yksityiskohtia.

Työkalupalkin toisella rivillä voidaan lisätä uusi kerros, tuoda uusi kerros tiedostosta, monistaa kerros, yhdistää kaksi kerrosta ja poistaa kerros. Se mahdollistaa myös toimimaan tietyllä kerroksella: siirtää sitä, kääntää sitä, muuntaa se näkökulmaa ja peilaa sen vaaka- tai pystysuunnassa.

Väri-ikkuna

Väri-ikkuna mahdollistaa nopean värien valitsemisen. Väriympyrä oikealla näyttää värit tietyllä valoisuudella. Tämä valoisuus voidaan säätää valoisuus pystypalkissa. On toinenkin pylväs äärimmäisenä oikealla sillä valitaan värin peittävyys (tai läpinäkyvyys), kun palkki yläreunassa niin väri on läpinäkymätön.

Ikkunan alareunassa väriä kuvataan käyttämällä heksadesimaalilukuja ja CSS nimellä, jos se on saatavilla. Kirjain "a" tarkoittaa alfa-kanavaa eli värin läpinäkyvyyttä.

 

lazpaint colorwindow.png

Värin kuvaavaa tekstiä voidaan klikata. Siihen voidaan kirjoittaa haluamansa värin, joko heksadesimaali- tai CSS nimellä. CSS merkintätapa rgb () on myös hyväksytty.

 

lazpaint enteringcolorname.png

Työkalut-ikkuna

lazpaint toolbox.png

Työkaluikkuna sisältää sekä piirto- ja valinta työkaluja. Yksinkertaisesti hiiren "leijuttaminen" kuvakkeen päällä näyttää vihjeen kyseisestä työkalusta.

Työkalut-ikkunan ensimmäisellä rivillä on:

  • käsi (kuvan liikkutaminen)
  • kynä (piirtäminen pyöristetyllä kynälla): valitse sen ominaisuudet päätyökalupalkista
  • värin poimija
  • pyyhin (voidaan pyyhkiä eli tekemällä läpinäkyvyyttä tai pehmentää eli tekemällä epäselvää): valitse sen ominaisuudet päätyökalupalkista
  • täytä värillä (täyttää alueen): Alue voidaan määritellä toleranssin rajojen sekä käyttämään progressiivista tulvaa täyttö-tilassa tai ei. Progressiivinen tila vaihtaa vähemmän väriä, kun ne tulevat eri alkuperäisestä väristä.
  • liukuvärjäys (valitse haluttu liukuvärjäys päätyökalupalkista)

Toinen rivi sisältää piirtämisen muotoja: suorakulmio, ellipsi, monikulmio, käyrä, tekstiä ja varjostetut muodot. Muista tarkistaa kaikki vaihtoehdot, jotka näkyvät päätyökalupalkissa.

Kolmas rivi sisältää valitsemismuotoja ja muodonmuutosta työkaluja.

Alin rivi sisältää värin poimijan, kopiointileimaamisen, muokaa valintaa kynällä, siirrä valintaa, kierrä sitä ja käytä taikasauva valintaa.

Kun työkalu valitaan, sen asetukset näkyvät päätyökalupalkissa:


lazpaint maintoolbar.png