Startlazarus/hu

From Free Pascal wiki
Jump to navigationJump to search

English (en) magyar (hu) polski (pl)

Áttekintés

A startlazarus egy alkalmazás, amely az IDE-vel együtt használatos. Elsődleges feladata az IDE megfelelő futtatható állományának elindítása. Másodlagos feladata az IDE újraindítása.

Jelenleg az FPC nem tud olyan dinamikus függvénytárakat készíteni, melyek osztályokat osztanak meg. Ezért van hogy a tervezési csomagok statikusan vannak az IDE-be építve, ami azt is jelenti, hogy a csomagok telepítésekor/eltávolításakor minden alkalommal az IDE-t újra kell építeni.

Linux és OS X felhasználóknak a Lazarus svn-ből történő fordítása esetén nem szükséges a startlazarus-t használni, de nem árt.

Windows alatt

A Windows zárolja az exe fájlokat a futás idejére. Az IDE ezért létrehozza a lazarus.new.exe alkalmazást. Amikor az IDE újraindul elindítja a startlazarus-t és leáll. A startlazarus ekkor átnevezi a régi lazarus.exe-t lazarus.old.exe-re és a lazarus.new.exe-t lazarus.exe-re. Ezután elindítja a lazarus.exe-t és leáll.

A megfelelő futtatható állomány keresése

Amikor a Lazarus könyvtára írásvédett, mint a unix rendszereken, az IDE egy alkönyvtárba építi a futtatható állományt az elsődleges beállítások könyvtárába. Például: ~/.lazarus/bin/. Az elsődleges beállítások könyvtára ellenőrizhető a menüben: Nézet / IDE belső / Az IDE részletei.

A startlazarus futtatáskor megkeresi a legújabb lazarus futtatható állományt. Kezdetben az eredetit indítja a telepítési könyvtárból. Miután a Lazarus újraépíti magát a startlazarus a frissen építettet változatot fogja elindítani.

Az IDE újraindítása

Amikor az IDE újraindul, elindítja a startlazarus-t és leáll. A startlazarus vár az IDE leállására, megkeresi az új futtatható állományt és elindítja. Windows alatt átnevezi az exe-t.

Paraméterek

--debug
ha meg van adva, a startlazarus az IDE-t a következő paraméterrel indítja: "--debug-log=<primaryconfigpath>/debug.log".
--lazarus-pid=
az IDE adja át újrainduláskor. A startlazarus e folyamat leállására vár az új IDE elindítása előtt.
--no-splash-screen vagy --nsc
nem jelenik meg az indulókép.
--primary-config-path= vagy --pcp=
az elsődleges beállítások könyvtára, mely az IDE-nek lesz átadva. A 0.9.31 változat óta használatos az új futtatható állomány megtalálására.
--secondary-config-path= vagy --scp=
a másodlagos beállítások könyvtára, mely az IDE-nek lesz átadva. A startlazarus nem használja.

Lásd még