Install Packages/hu

From Free Pascal wiki
Jump to navigationJump to search

Deutsch (de) English (en) español (es) français (fr) magyar (hu) 日本語 (ja) português (pt) русский (ru) slovenčina (sk) 中文(中国大陆)‎ (zh_CN) 中文(台灣)‎ (zh_TW)


IDE trükkök


Áttekintés

A nagy népszerűségre való tekintettel, íme egy kis "Csomag telepítési HOGYAN".

A Lazarus telepítése után sok jövevény nem tudja, hogy hol találhatók az adatbázis-kezeléshez tartozó komponensek. Találsz adatforrást, és néhány adatkezelő komponenst, de hol vannak az adatbázis kapcsolathoz és az adatok lekérdezéséhez szükséges komponensek?

Nos, lássuk, találunk-e néhányat ezek közül a dolgok közül!

A Lazarus-szal telepített fájlok

Linux alatt a Lazarus alapesetben a /usr/bin/lazarus könyvtárba települ, Mac OS X alatt a /usr/local/share/lazarus könyvtárba, Windows alatt pedig a telepítőben választhatod ki, hogy hova szeretnéd telepíteni, persze csak szóközt nem tartalmazó útvonallal. A Windows gépemen a Lazarus-t a G:\Lazarus könyvtárba telepítettem. Bárhova is telepítetted a Lazarus-t, fogsz találni néhány alkönyvtárat. Ebben az esetben az első (ábécé rendben) elég ígéretesnek tűnik, mivel a neve components.

Amint látod, ezen belül is van néhány alkönyvtár, amiről az adatbázisok jutnak eszünkbe. Néhányan olyanokat látnak, mint pl. Interbase, mysql, sqlite és sqldb könyvtár. Az első három adatbázis kapcsolati komponenseket tartalmaz és TDataset leszármazottakat az adott adatbázisokhoz. Az utolsó, sqldb, egy kicsit általánosabb, mivel ez a TSQLQuery-t (a TDataset-et) és a TSQLTransaction-t is tartalmazza, amelyek minden adatbázishoz használhatók, és a T??Connection-t, ami az adatbázis kapcsolatért felelős. Ebben a cikkben telepíteni fogjuk az sqldb csomagot az Interbase-szel együtt.

Az igazi munka

Először: a miért

Mielőtt nekiállunk telepíteni egy csomagot, szeretném elmagyarázni, hogy a Lazarus miért nem telepít adatbázis kapcsolati komponenseket. Az adatbázis kapcsolati komponenseknek szükségük van a kliens oldali függvénytárakra az adott PC-n, ahol a komponenseket felhasználják. Mivel a Lazarus jelenleg nem támogatja a dinamikus összefűzést, minden függvénytár be kell, hogy legyen fordítva az IDE-be. Mivel nem várható el minden fejlesztőtől, hogy telepítsen minden adatbázist, nem lehetséges a kapcsolati komponensek telepítése alapértelmezetten.

Másodszor: És a Delphi ...?

A Delphi is csak azokat az adatbázis komponenseket telepíti, amelyek éppen elérhetők az adott számítógépen (ADO komponensek), és azokat a komponenseket, amelyekhez nem szükséges kliens oldali függvénytár (BDE: Paradox, DBase).

Harmadszor: Telepítsünk pár dolgot

A csomagok telepítéséhez klikkelj a Csomag -> Csomag fájl (.lpk) megnyitása ... menüpontra. A következő párbeszédablakban navigálj a /usr/share/lazarus/components/sqldb vagy az ennek megfelelő könyvtárba OS X-en vagy Windows-on és válaszd az sqldblaz.lpk fájlt. Ha minden a terv szerint megy, megjelenik a Csomagkezelő. A Csomagkezelőben faábrában megjelennek a csomaghoz tartozó és a szükséges fájlok. Most klikkelj a Fordítás gombra, ha nem akarod telepíteni a komponenst az IDE-be, egyébként pedig a Telepítés gombra. Ezután kapunk egy figyelmeztetést arról, hogy a Lazarus csak a statikus hivatkozású függvénytárakat támogatja, és az a kérdés, hogy újrafordítod-e a Lazarus-t. Klikkelj az Igen-re, és dőlj hátra. A Lazarus újraépül, és a beállítástól függően újraindul.

Ha minden jól megy, egy új lapfül jelenik meg a komponens palettán SQLdb címkével. Ez a lap tartalmazni fog két komponenst: a TSQLConnection-t és a TSQLQuery-t. Amire ezután szükségünk van, az egy kapcsolati komponens. Még egyszer menj a Csomag -> Csomag fájl (.lpk) megnyitása ... menüpontra, és navigálj a /usr/share/lazarus/components/sqldb/interbase könyvtárba. Nyisd meg az ibconnectionlaz.lpk fájlt, majd újra klikkelj a Fordítás, a Telepítés, és az Igen gombra. :)

A Lazarus következő indulásakor az SQLdb lap már tartalmazni fogja a TIBConnection komponenst.

Jelenleg az összes támogatott komponenst.

Más egyéb?

Nos, ez minden. Mostmár készen állsz, hogy elkészítsd az első programodat, ami egy Interbase szerverhez csatlakozik. Látogasd meg a sources oldalt, egy kisebb példa letöltéséhez. Ha bármi kérdésed van, nézd meg a Lazarus fórumot vagy küldd be a Lazarus levelezőlistára.

IDE fordítása csomagokkal parancssorból

Még nincs parancssori eszköz az IDE konfigurációs fájljainak beállításához, csomagok hozzáadásához/telepítéséhez. Egy IDE-n keresztül kell beállítanod, lemásolni a beállításokat, és megszerezni az útvonalakat. Részletekért lásd: Install IDE packages without the IDE. De a többi már elvégezhető a parancssorból:

Először építs egy alap IDE-t és LCL-t

 make clean all

Utána fordítsd le az IDE-t csomagokkal

Ez fel fogja építeni a telepítendő csomagokat, majd az IDE-t és végül összefűzi őket:

lazbuild --build-ide=

A --build-ide paraméter még néhány opciót elfogad, pl. -gh a heaptrc-hez, vagy '-gh -gt'.